Energietoeslag; een cadeau of een noodzakelijk geschenk?

Gepubliceerd op 19 mei 2022 om 08:00

Niet alleen de minima is het opgevallen dat de energie kosten verhoogd zijn, ook de mensen met een hoger inkomen weten dat de kosten explosief zijn gestegen. Kosten waar niet iedereen voor kan reserveren en daar komt bij dat niemand weet waar het schip zal stranden en wanneer de prijzen weer zullen dalen. Gelukkig is de overheid met ons en zij verstrekt aan eenieder met een inkomen op of rond bijstandsniveau een bedrag van € 800,- voor het jaar 2022 als gedeeltelijke compensatie voor de gestegen energieprijzen en daarnaast verlaagt zij de energiebelasting. Gelukkig maar want elke euro telt in deze situatie.

 

Mensen doen zelf al wat ze kunnen.  Ze zetten de verwarming een paar graden lager, douchen korter en verzinnen noodgedwongen de meest uiteenlopende manieren om te kunnen bezuinigen. Soms zien we ook dat dit heel ver gaat. Ouderen met enkel een AOW inkomen zitten onder een dekentje te bibberen en gaan zelfs niet meer dagelijks onder de douche om te bezuinigen. Ouders met kinderen drukken ze op het hart om zuinig met de warmte om te gaan en soms gaan ook de kinderen niet meer dagelijks onder de douche. Met pijn in ons hart zien we dit aan. Zorgeloos in een warme woning kunnen leven en fijn onder een warme douche kunnen stappen, is er voor velen helaas niet meer bij.

 

Terug naar de energietoeslag. Zoals gezegd is de toeslag voor mensen met een inkomen op of vlak boven het bijstandsniveau en de gemeente is belast met de uitvoering van deze regeling en zij doen dit onder de noemer bijzondere bijstand. Dit houdt niet in dat de energietoeslag enkel is voor mensen die daadwerkelijk in de bijstand zitten (een uitkering krachtens de participatie wet ontvangen) maar ook voor mensen die op hetzelfde inkomensniveau zitten maar een baan hebben, of een andere uitkering. Voor mensen in de bijstand wordt het iets gemakkelijker gemaakt want zij zijn goed in beeld en de meeste gemeenten verstrekken dan uit zichzelf deze energietoeslag. Mensen die geen bijstandsuitkering hebben, zullen zelf actief de gemeente moeten benaderen en de energietoeslag moeten aanvragen. Schroom dus niet om dit aan te vragen. En als je toch al bij de gemeente bent en je hebt het lastig om de eindjes aan elkaar te knopen meld dit dan gelijk. Preventie is erg belangrijk en voorkomen is beter dan genezen!

 

Wil je meer weten: lees hier over de landelijke richtlijn energietoeslag.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.